0ac48cfc1c71c3d37e7616b76f3e8d8c
juuret opt

Sajos

Sajos info puhelinnumero: 050 5651346

Inarin kunnan tarjoama asiointipalvelu Virtu-piste toimii ennakkovarauksella, varauksen tehneet henkilöt noudetaan pääaulasta ja ohjataan tilaan.

Saamelaiskirjaston päivitetyt aukiolot: www.inari.fi/kirjasto

Kirjastonhoitaja Anna Roos puh. +358 40 5929915, saamikirjasto[at]inari.fi

Saamelaiskulttuurikeskus Sajos sijaitsee Saamenmaan sydämessä, Inarissa. Paikallisten ihmisten kalavarastona kutsutun Juutuanjoen ja kulttuurihistoriallisesti tärkeän Inarijärven rannalla. Tarunhohtoisen Otsamotunturin kupeessa olevaa Inaria pidetään Suomen saamelaiskultturin keskuspaikkana.

Saamelaiskulttuurikeskus Sajos on Suomen saamelaisten parlamenttitalo sekä kulttuuri-, koulutus- ja osaamiskeskittymä. Sajos on ensisijaisesti tarkoitettu saamelaisten omaa käyttöä varten. Se on Suomen saamelaisten itsehallinnon ja elävän ja kehittyvän saamelaiskulttuurin symboli, jonka keskeisenä toiminnallisena tarkoituksena on sekä vaalia perinteistä kulttuuria että kehittää ja uudistaa saamelaista yhteiskuntaelämää.

Päätarkoituksensa ohella kulttuurikeskus tarjoaa laajojen, uudenaikaisten ja tasokkaiden tilojensa ansiosta erinomaiset mahdollisuudet järjestää ainutlaatuisessa ympäristössä monenlaisia kokouksia, konferensseja ja tapahtumia.

Saamelaiskulttuurikeskus Sajoksen päävuokralaisena toimii Saamelaiskäräjät, joka vuokraa edelleen tiloja muille käyttäjille. Saamelaisalueen koulutuskeskus on Saamelaiskäräjien ohella talon toinen pääkäyttäjä. Muita talon käyttäjiä ovat Inarin kunnan kirjastotoimi, Duodji Shop Oy, SámiSoster ry, Saamelaisarkisto, Anarâškielâ servi ry., ja Maatalousyrittäjien eläkelaitos (Mela). Rakennuksen omistaa Senaatti-kiinteistöt.

Sajoksen palvelut ovat myös liikunta -ja toimintaesteisten vieraiden saavutettavissa. Tilat ovat esteettömiä, lisäksi meillä on kiinteä induktiosilmukka.

Esteetön liikkuminen: Hissillä pääsee Sajoksen kaikkiin kerroksiin. Esteettömät WC-tilat.

Esteetön pysäköinti: Liikkumisesteisten pysäköintipaikat on merkitty pyörätuolisymbolein.

Liikuntaesteisten saattoliikenne: Invataksit voivat ajaa suoraan Sajoksen sisäänkäynneille.

Esteetön tapahtuma: Tapahtuman järjestäjä määrittelee avustajan paikan mahdollisen hinnan tapahtumaan.

Opas- ja avustajakoirat ovat tervetulleita Sajokseen